0
0

Як обрати якісний мангал

    Велика різноманітність мангалів змушує замислитись кожного покупця: яким моделям віддати перевагу. За стандартом якісний мангал є металевою конструкцією прямокутної форми. Для смаження різних видів м'яса знадобляться вугілля та дрова, які укладаються на дно і підпалюються. Жар, що походить від дров і вугілля, вважається досить важливим, оскільки саме від нього залежить якість однієї з найсмачніших страв, приготованих на відкритому вогні.

Але перед початком покупки слід визначитись з умовами майбутньої експлуатації мангалу:

  • Стаціонарна конструкція, яка буде встановлена ​​на дачній ділянці біля приватного будинку. У такому випадку рекомендується підбирати моделі з товщиною металевих стінок 4-5 мм.
  • Розбірні та переносні конструкції, які можна легко транспортувати і брати з собою на природу, на море. Такі моделі відрізняються меншою вагою, тому оптимальна товщина стінок варіюється в межах 2-3 мм.

    У деяких моделях виробники передбачають наявність спеціальних отворів, призначених для рівномірного прогріву всіх стінок. У такому разі для приготування м'ясних шматків використовується не тільки жар від дров чи вугілля, але й тепло металевого корпусу.

Яким матеріалам віддати перевагу?

   Термін служби певної конструкції багато в чому залежить від якості матеріалу, що використовується. Найчастіше виробники мангалів використовують у процесі створення різних видів такі варіанти:

  • Чавун - це високоміцний і досить довговічний матеріал, який стійкий до швидкого прогоряння та деформацій. Спека в такому мангалі зберігається протягом тривалого часу і рівномірно розподіляється по всій площі мангалу. Однак з чавуну найчастіше виготовляють стаціонарні моделі через їх велику вагу, а тому такі мангали рідко беруть із собою при виїзді на природу.
  • Алюміній – досить легкий матеріал, який згодом прогорає. Мангали з алюмінію використовують для смаження продуктів, що швидко готуються – м'ясо птиці, риба, сосиски.
  • Сталь - найкращим варіантом вважається нержавіюча сталь, яка відмінно поєднує в собі властивості міцності і легкість. Але в порівнянні з чавунними виробами, сталеві мають менший термін служби, оскільки піддаються деформаціям.

    Деякі виробники експериментують та пропонують у продаж успішні комбінації – чавун + сталь. Однак якість мангалу залежить не тільки від характеристик підібраного металу, але й від акуратно виконаних зварювальних робіт, ретельної обробки швів і подальшого фарбування. Тому для створення міцних і надійних мангалів виробники не використовують б/в метал.

Характеристики жаровні

    Перед покупкою варто приділити особливу увагу характеристикам жаровні, серед яких відзначають товщину металу. Найбільш оптимальним рішенням є жаровні товщиною 3-4 мм - вони чудово справляються зі стандартними температурними навантаженнями.

    У деяких конструкціях є посилені жаровні завдяки процедурі армування. В результаті відбувається процес зміцнення стінок разом з основою (або армування виключно стінок, без основи) за допомогою приварювання металевих лозин. Таким чином, правильно армована жаровня за своїми властивостями міцності аналогічна жаровні, яка товщі на 1-1,5 мм.

Основні параметри мангалу

    Вибираючи відповідний розбірний або стаціонарний мангал, потрібно звернути увагу на три основні параметри даної конструкції:

  1. Довжина – цей параметр надалі впливає кількість шампурів, які можна одночасно розташувати над жаром. Якщо ви плануєте в майбутньому використовувати мангал для смаження величезної кількості м'яса для великої компанії, тоді слід вибирати моделі завдовжки від 1 м. На таких мангалах можна за один раз встановити близько 10 шампурів або більше.
  2. Глибина – оптимальна глибина відповідає параметру 15 см. У продажу можна зустріти і глибші конструкції, але варто пам'ятати, що чим більша відстань від м'яса до вугілля, тим менша спека. Тому для глибоких мангалів потрібно більше дров.
  3. Ширина може досягати близько 30 см. Такий параметр був виведений за допомогою простих підрахунків: близько 6-7 шматочків свинини можна розмістити на 24-25 см шампура, а це означає, що в процесі смаження м'ясо не стосуватиметься металевих стінок мангалу.

    Інтернет-магазин «Мангали та печі» пропонує широкий асортимент різноманітних видів мангалів від різних виробників, які відрізняються своїми формами, розмірами та комплектацією. В результаті кожен покупець зможе вибрати та купити якісний мангал розбірного або стаціонарного типу з доставкою по Україні.


  

Відгуків:
Схожі статті
06.10.2025
Чому варто обрати мангал з кришкою
Чому варто обрати мангал з кришкою
Мангал з кришкою: 5 основних переваг..
01.12.2025
Мангал під казан - універсальне рішення для любителів східної кухні
Мангал під казан - універсальне рішення для любителів східної кухні
Як обрати мангал під казан та які можливості він відкриває на кухні..
02.12.2025
Стаціонарний мангал: головні переваги над розбірними моделями
Стаціонарний мангал: головні переваги над розбірними моделями
Стаціонарний мангал: ключові переваги, комплектація та практичні поради..