0
0

Як обрати мангал?

Страви, приготовані на мангалі, мають незмінну популярність. Але для створення кулінарних шедеврів необхідно правильно вибрати мангал: виробники пропонують безліч видів виробу в різних варіаціях і, відповідно, різних цінових категоріях. У традиційному розумінні мангал – це металевий прямокутний ящик із ніжками, у якого краї є підставками для шампурів. Він підійде для смаження шашлику, а також на поверхню зручно покласти грати на гриль.


Види мангалів

Попит завжди створює нові пропозиції, тому стандартний мангал можна придбати у різних видах. Це пов'язано з тим, що багато хто використовує його професійно, що потребує вдосконаленої конструкції, або ж шукає прості бюджетні варіанти для відпочинку на природі. Тому сьогодні легко купити один із видів мангалу:

  • "одноразовий" мангал. Це піддон із алюмінієвої фольги, призначений для приготування до 3 кг продукту. Шашлик може вийти низької якості, але для сосисок або курячих крилець, стегон це ідеальний варіант. Такий мангал швидко прогорає, але його головна перевага – вага: на відміну від металевих виробів, такий варіант можна взяти із собою у рюкзак;
  • гриль барбекю. Це різновид мангалу з ґратами, що має круглу або квадратну форму. М'ясо не потрібно нанизувати, а також можна приготувати різноманітні овочі або рибу;
  • піч-барбекю. Це конструкція, яка встановлюється стаціонарно поза приміщенням. Часто використовується для оформлення дворів у приватних садибах чи кафе. Установка печі-барбекю досить тривала і витратна, до того ж переміщати її неможливо, але такий варіант є чудовим декором, до того ж дозволяє часто і багато готувати м'ясо, овочі, рибу на вогні;
  • коптильня. Застосовується виключно для копчення продуктів, що має закриту камеру. Є різновиди для холодного чи гарячого копчення, або варіанти, які дозволяють використовувати обидва способи;
  • смокер. Одночасно коптильня, гриль та барбекю. Смокер може бути дров'яним, вугільним, газовим або електричним, але встановлюється виключно поза приміщенням;
  • шашличниця. Це електричний пристрій, який використовується для приготування шашлику в приміщенні. Його перевага в тому, що немає необхідності використовувати дрова чи вугілля – обсмажування проводиться виключно за рахунок теплового впливу приладу. Немає диму та сильного запаху, але й якість такого шашлику значно нижча;
  • притискний гриль. У ньому передбачено дві жарячі поверхні, що дозволяють провести термічну обробку з двох сторін. В окремих моделях гаряча поверхня лише одна, а друга використовується просто для фіксації продуктів;
  • раклетниця. Невеликий гриль відрізняється рифленою робочою поверхнею, яка залишає характерний слід на продуктах. Його використовують як для приготування м'яса, так і для риби, сиру та овочів.

Кожен виріб має свою ціну та призначення, тому при виборі варто заздалегідь подумати, чи потрібна стаціонарна або портативна модель, для яких продуктів вона призначена, і який спосіб приготування є кращим.

 


Міцність виробу: матеріал та товщина мангалу

Від матеріалу, з якого створено мангал, безпосередньо залежить його довговічність та зручність використання. Виробники пропонують вироби, створені з:

  • чавуну. Це один із найбільш міцних матеріалів, стійких до прогорання. Температура розподіляється поступово, і це дозволяє приготувати відмінне блюдо. Але матеріал має суттєві недоліки, до яких відноситься велика вага, розвиток корозії, постійний контроль за відсутністю різких перепадів температури, адже це може зашкодити виробу;
  • сталі. Найбільш використаний матеріал для створення мангалів. Відмінні характеристики має нержавіюча сталь – один з різновидів сталі, або сплав сталі та чавуну. Конструкція легша, ніж у чавунних виробів, але також не захищена від корозії, до того ж схильна до теплових деформацій при активному використанні. Виробники здешевлюють даний варіант, використовуючи більш дешеву листову сталь, що швидко стає непридатним;
  • алюмінію. Дуже легкий матеріал, що вибирають для переносних мангалів. Але він швидко втрачає жар і недовговічний. На алюмінієвому мангалі простіше приготувати овочеві чи рибні страви, посмажити сосиски;
  • кераміки. Такі вироби виглядають дуже естетично, дозволяють приготувати великий асортимент страв, але при цьому тендітні, легко пошкодити при транспортуванні або випадковому ударі.

Стаціонарні печі-барбекю створюють з вогнетривкої цегли, доповнюючи металевими елементами. Завдяки своїй конструкції, вони чудово зберігають тепло, забезпечуючи хорошу прожарку, більш економну витрату дров або вугілля. Електрошашличниці мають пластиковий корпус та металеву основу. Вони можуть прослужити довго при щадній експлуатації, але смак готового продукту істотно відрізнятиметься від приготовленого на стандартному мангалі або печі-барбекю.


Що потрібно знати про конструкцію мангалу?

Мангал асоціюється з відпочинком на природі або дачі, тому найбільшою популярністю користуються розбірні моделі. Переносні або складні вироби під час збирання формують прямокутну скриньку, яку виробники часто доповнюють зручною ручкою. Основна відмінність складаних моделей – вони мають цілісну конструкцію, а переносні вимагатимуть розбору на складові. Головне при цьому – якість складання: саме від нього залежить надійність та міцність конструкції, її стійкість. Важливо звернути увагу, наскільки рівне дно мангалу: якщо воно опукле або є кут нахилу, це стає причиною нерівномірного розподілу температури, і, як наслідок, поганого прожарювання продуктів. При встановленні переносної або складної моделі варто подумати про безпеку: конструкція повинна бути стійкою, а поруч відсутні предмети, які легко спалахують.

Ще один різновид мангалу – похідний. Це проста підставка для шампурів, яку встановлюють над багаттям. Така модель стане чудовим рішенням для тривалих піших подорожей, але для використання необхідні навички та уважність, акуратність. Не кожен мандрівник зможе приготувати м'ясо у такий спосіб.

Найбільш громіздкою конструкцією відрізняється пересувна модель, що оснащена коліщатками. Але цей варіант дуже місткий і надає відмінні можливості для розвитку кулінарних навичок. Також пересувний мангал дуже довговічний, ним легко скористатися.



На що вказує товщина стін?

При виборі мангалу важливо звернути увагу на таку характеристику як товщина стінок. Для виробів із чавуну нормою є 0,8-1 см, що гарантує відмінну стійкість до температурних деформацій, тривале утримання тепла. Але ці варіанти мають високу вартість. Найбільш поширені залізні мангали, і тут необхідно співвіднести товщину стін з експлуатаційними характеристиками:

  • 1 мм і тонше. Найдешевший варіант мангалу, який прослужить не більше одного сезону, за умови нерегулярного використання. Як паливо підійде виключно деревне вугілля;
  • 2мм. Цієї характеристики недостатньо, щоб говорити про якість мангалу, але термін служби буде більш тривалим;
  • 3мм. Така товщина дозволить не турбуватися про вибір палива, а також про температурні деформації та готувати страви регулярно. Мангал зі стінками завтовшки 3 мм досить довговічний: його термін експлуатації розраховується роками, при цьому багато залежить від ощадливості власника та правильного зберігання виробу;
  • 4 мм та більше. Можна розраховувати, що мангал буде до 10 років використання, а паливо підійде будь-яке. Але виріб досить тяжкий, і його ціна висока.

Ознакою якості мангалу є армоване днище та стінки. Металеві прути не просто виглядають естетично, а й гарантують тривалий термін експлуатації: вони зміцнюють конструкцію, захищаючи від деформацій.


Габарити мангалу

Розміри виробу можуть відрізнятися. Вибирати модель за габаритами варто з орієнтацією на об'єм їжі, який потрібно приготувати за один раз. Орієнтуються на кількість гостей або членів сім'ї. Основні розмірні характеристики мангалу:

  • довжина. Саме довжина визначає, скільки продукту можна розмістити на мангалі. Оптимальним є показник 85-100 см;
  • ширина. Стандарт складає 30 см. Збільшувати ширину немає сенсу: більшість приладдя для мангалу розраховані на цей показник. Крім цього, ширший виріб – це активна витрата палива, що не виправдовує себе;
  • висота. Глибина ящика варіюється від 15 до 20 см. Якщо мангал буде низьким, це призведе до підгоряння продуктів, а якщо глибшим – до втрат температури (для прожарювання потрібно більше палива, і час приготування може зрости).

Варто врахувати відстань від вугілля до шампурів, яка приблизно повинна становити 15 см. Висота самої конструкції (відстань до землі) зазвичай становить 50-60 см, більш високі моделі, часто обладнані знімними ніжками, перевищують 100 см. Це відбивається на їх вартості: нестандартні конструкції. Але висота часто несуттєва: для багатьох зручніше працювати біля високого мангалу, але якщо вітряна погода, можна оцінити всі переваги низького виробу.


Паливо та його різновиди

Для звичайних мангалів використовуються вугілля або дрова, дим від яких надає шашлику чи стравам-грилю характерний аромат та смак. Але, щоб розпалити мангал, варто дотримуватися техніки безпеки, особливо якщо використовуються додаткові речовини, що розпалюють. Для приготування на відкритому мангалі потрібні навички: правильне укладання палива, вміння визначити температуру, не допустити займання жару і т.д.

Альтернативний варіант – стаціонарні мангали на газі. Користуватися ними значно простіше, можна легко регулювати температуру, готування займе менше часу, а також газові мангали можна встановлювати в закритих приміщеннях. Але страви, приготовлені таким способом, не мають характерних смакових якостей, а додавання рідкого диму небезпечне для здоров'я. Електричні мангали дешевші за газові, в них часто передбачені різні режими приготування страв – наприклад, є підігрів. Але недолік електроприладів той самий – продукти не мають «шашличного» запаху та смаку.

 


Аксесуари для мангалу

Для зручності користувача виробник часто укомплектовує виріб шампурами, гратами-грилями, кришкою, яка необхідна для приготування окремих страв. Пристрої з кришкою може доповнювати термометр, з яким легко контролювати температуру готування. Під жаровнею у дорожчих стаціонарних моделей розміщується підставка для дров: це не просто дуже зручно, а й естетично. Також корисним аксесуаром стане віяло для роздування: якщо погода безвітряна, він допоможе швидше розпалити вогонь. Відмінно, коли мангал доукомплектований чохлом для зберігання, адже найчастіше приготування шашликів не є щоденним заняттям.

А ось декоративні елементи можуть бути зайвими: не варто купувати мангал із забарвленим ящиком. Фарба в кращому випадку просто потріскається і «сповзе» від температури, в найгіршому – відбудеться її загоряння або дрібні частки потраплять у продукт.

На стінках жаровні є виїмки для шампурів. Вони формують два ряди - якщо жар дає достатню температуру, шашлик розміщують на верхньому рівні, якщо вугілля гаснуть - на нижньому, щоб м'ясо було ближче до жару.

У стаціонарних моделей часто є електричне розпалювання, гідрозатвор для герметичності закриття кришки, завдяки якому запах і дим не поширюються. Мангали з кришкою також оснащені димарем і знімним піддоном для очищення ящика від продуктів горіння.

  

Тонкощі вибору шампурів

Якщо шампури не йдуть у комплектації, потрібно вибрати якісні вироби для виготовлення ідеальних страв. Вони мають бути виготовлені з нержавіючої сталі, адже алюмінієві вироби легко вступлять у реакцію з середовищем маринаду, і це зіпсує смак м'яса, крім цього, вживання такого продукту може негативно позначитися на самопочутті. Іноді використовують дерев'яні шпажки, попередньо замочуючи їх у воді: це варіант для одноразового застосування, і краще використовувати його для овочів. Крім цього, ідеальні шампури характеризують:
ручки з дерева. Шашлик легко перевертати під час смаження, не побоюючись опіків. До того ж така ручка не ковзає в долоні;
достатня довжина. Відмінний варіант, коли ручка на 20 см більша, ніж ширина мангалу. Це гарантує стійкість шампура та зручність при смаженні;
правильний переріз. Воно необхідно, щоб продукт не сповзав з шампура, був добре зафіксований. Кращим варіантом перерізу є прямокутний, квадратний, а також скручений;
ширина 15 мм; товщина від 7 до 20 мм. Такі характеристики гарантують, що шампур не прогинатиметься під вагою продукції. 
Але навіть чудові шампури можна зіпсувати неправильним зберіганням. Після використання їх потрібно очистити, висушити та зберігати у спеціальному чохлі, не допускаючи попадання вологи.

Актуальні поради щодо використання мангалу

Щоб процес приготування на мангалі і його результат приносили задоволення, є кілька секретів:
Мангал потрібно встановлювати на відстані від предметів ландшафтного дизайну. Навіть якщо не станеться загоряння, дим і попіл можуть зіпсувати вид предметів та рослин, що знаходяться поряд.
Обсмажувати шашлик або продукти на грилі варто лише після того, як вугілля та дрова покриються рівним шаром попелу. Не повинно бути відкритого вогню, а ґрати перед смаженням потрібно добре змастити і прогріти.
У маринаді не повинно бути багато олії чи жиру. Коли воно скопуватиме в піддон, дрова або вугілля можуть знову спалахнути.
Як дрова не можна використовувати хвойні породи, адже вони містять смоли. Найкращий вибір – дрова фруктових дерев, які додадуть тонкого аромату м'ясу.
Якщо в комплектації є дві грати для гриля, то плоску використовують для м'ясних продуктів, а глибша підійде для риби та овочів.
Відгуків: